måndag, maj 21, 2018

Sarotens mörka sida


Under de senaste fyra, fem månader märkte jag att alla mina byxor och tröjor som passade perfekt för knappt några månader sedan, börjar bli mindre och mindre varje vecka! Vad är det för fel? Krymper kläderna i tvätten eller? 

För tre veckor sedan var vi hos vara vänner. Jag besökte deras nya toalett (jätte fin förresten) men inte om toaletten ska vi prata just nu utan om det som drog min uppmärksamhet till sig, nämligen en fin, stor badrumsvåg. 
Det var för 6 månader sedan jag ställde mig på en våg sist. Eftersom det är helt konstigt att det är bara mina kläder som krymper i tvätten (haha) så när jag såg deras våg var jag tvungen att kolla om det var egentligen fel på kläderna haha.
Man brukar säga att nyfikenhet är en människans motor men är det egentligen? Är det?  
Är man chockad efteråt så får man skyla på sig själv. 
Inte 3, inte 4 ... inte ens 5 kg utan hela 10 kg upp under fem månader!!!! 

När och hur har detta hänt för helvete??? Ingen aning! Jag lever ju i princip på kaffe och lite mat då och då så hur är det möjligt?

Förra veckan när jag var på min sista gruppbesök på Bragée Rehab fick jag svar - SAROTEN!!!

Saroten tillhör läkemedelsgruppen tricykliska antidepressiva läkemedel men används ofta som behandling av neuropatisk smärta hos vuxna. Jag fick Saroten i oktober just för min neuropatisk smärta.
Alla mediciner som är bra verkar ha en dålig sida också, biverkningar. 


Nedan följer en "liten" lista på vanliga Saroten biverkningar: 

 • sömnighet/dåsighet (JA, alltid trött)
 • skakningar i händerna eller andra kroppsdelar (NEJ)
 • yrsel (JA, ibland)
 • huvudvärk (JA, oftare än vanligt)
 • oregelbundna, kraftiga eller snabba hjärtslag (JA,ofta)
 • yrsel på grund av blodtrycksfall när du reser dig upp (ortostatisk hypotension) (JA,ofta)
 • muntorrhet (JA, störst på natten och morronen)
 • förstoppning (JAA)
 • illamående (JA)
 • kraftig svettning (NEJ)
 • sluddrigt eller långsamt tal (NEJ)
 • aggression (NEJ)
 • nästäppa (JA)
 • förvirring (JA)
 • sexuella förändringar (nedsatt sexualdrift, problem med erektion) (NEJ,aldrig)
 • uppmärksamhetsstörning (JA,lite)
 • smakförändringar (JA)
 • domningar och stickningar i armar och ben (JAA,jätteirriterande)
 • koordinationssvårigheter (NEJ)
 • stora pupiller (NEJ)
 • hjärtrytmrubbning (AV-block) (NEJ)
 • utmattning (JA)
 • låg natriumhalt i blodet (JA)
 • oro, fysisk rastlöshet (JA)
 • olika problem med urinvägarna (NEJ)
 • törst (JA)
 • viktökning   (JAAAAA)

 Jag bestämde mig att sluta med Saroten omedelbart! Hellre med smärtan än men övervikt! Och vet ni vad? Nu är det 8 dagar utan Saroten. Smärta i ländryggen finns kvar (som vanligt, med eller utan medicin) men jag behöver inte min vilotid (brukade vila 2-3 timmar vid lunchtid), det var faktiskt jättejobbigt för mig som har alltid mycket att göra. 
 
Aldrig, aldrig mer medicinering!!! 

Nu ska jag gå lägga mig och sova gott utan muntorrhet, törst och massa annan skit ;)

Godnatt❤ 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Copyright © 2017 ღ Agnes Winqvist ღ